Losos je važan deo ljudske ishrane jer sadrži puno proteina, vitamina D i omega-3 masnih kiselina. Šta je još zanimljivo o lososu? Evo nekoliko činjenica.
- Ženka prolećnog Chinook – a može nositi više od 4.000 jaja.
- Najstariji pronađeni fosil lososa Star je 50 miliona godina.
- Losos ne jede nikakvu hranu u vreme kada pliva uzvodno za mrijest.
- Najduže poznato putovanje koje je losos ikada napravio je put Chinook – a, koji je prešao 3.845 km uzvodno za mrijest.
- Kada losos pliva uzvodno, može skočiti skoro 2 metra iz vode da bi prešao pragove.
- Većina lososa umire od iscrpljenosti nakon mrijesta. Mali procenat preživelih lososa možda će baciti kavijar još nekoliko puta u svom životu.
- Losos je izuzetno vredna riba u pogledu ukusa i zdravih svojstava. Bogat je vitaminima neophodnim za ljude i može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca i određenih vrsta karcinoma. Iako meso lososa može izgledati masno, odličan je niskokalorični proizvod za one koji su na dijeti: brzo utažuje glad.
- Meso lososa je ružičasto zbog činjenice da jede puno rakova čije školjke sadrže ovaj pigment. Boja lososa može varirati od ružičaste do svetle, blizu bele.
- U Irskoj se losos često priprema u tamnom pivu i od njega se pravi sos.
- Najveći losos je Chinook. Ova vrsta se razlikuje od običnog lososa veličine: nalazi se do jednog i po metra.
- Najmanji losos je grbavac (retko veći od 2 kg) i slanog je ukusa. Grbavac, za razliku od lososa, provodi više vremena u slanoj vodi, a manje u slatkoj vodi.