Morski plodovi i riba igraju važnu ulogu u ljudskoj ishrani od davnina. Još drevni Asirci i Rimljani su uzgajali ribu u jezercima. Hiljadama godina Kinezi koriste svoja pirinčana polja kada su pod vodom za uzgoj riba.
U različitim vremenima ljudi su jeli i svežu i dimljenu i slanu ribu. A losos je uvek imao poseban značaj u ishrani mnogih naroda. Za Skandinavce, Britance i Ruse, ova riba je deo njihove nacionalne kuhinje.
Kakva je to riba
Losos je neverovatna riba sa crvenim mesom i ukusnim crvenim kavijarom. Rođen je u slatkim vodama, ali veći deo svog života provodi u morima. U slatkovodnu vodu se vraća samo za period neresta. Naučnici ne prestaju da se čude ukusnom sećanju ove ribe. Lososi po mirisu prepoznaju vode u kojima su sami rođeni, i samo tamo proizvode svoje potomstvo. Usput, nakon bacanja kavijara, oni umiru.
Biolozi razlikuju nekoliko vrsta lososa. Tačnije, klasifikuju sve pripadnike ove vrste prema staništu. Živi u Tihom okeanu pripadaju rodu Oncorhynchus, stanovnici Atlantskog roda Salmon, a u vodama Aljaske se nalazi takozvani divlji losos.
I ako naučnici znaju samo jednu vrstu migrirajućih lososa u Atlantskom okeanu (semga), među tihookeanskim se izdvaja 9 vrsta lososevih (uključujući kraljevski losos, nerka, kičuž, gorbuša, keta i druge).
Meso lososa je uglavnom ružičasto, ali njegova boja može varirati od crvene do narandžaste. Fileti semge i sockeie su masniji od grbavca i kete, a kičuž po ovoj karakteristici zauzima sredinu. Najveći predstavnik lososa je Chinook,a najmanji se smatra sockeie.
Nutritivna vrednost
Kao i svi morski plodovi, losos je izuzetan izvor visokokvalitetnih lako svarljivih proteina, minerala, vitamina i, što je najvažnije, Omega-3 masnih kiselina. Vitamini A, D, E i grupe B takođe su obilno zastupljeni u ovom proizvodu, kao i minerali kao što su selen, fosfor, cink, kalcijum, gvožđe.
KPMUH
Pored činjenice da je riba puna vitamina, želite da bude i dijetalna. I ovde će nutritivna vrednost, kao i kod druge hrane, zavisiti od načina kuvanja. Na kraju krajeva, kuvana Ribina je manje kalorična nego, na primer, pržena.
Stoga ćemo detaljno razmotriti nutritivnu vrednost pod osnovne metode za tretiranje riba lososa kod kuće.
Sveže
Jesti filete lososa bez ikakve obrade verovatno nećete, iako takva jela postoje, iako ih služe samo u restoranima-obično pravi suši, rolnice, sashimi i drugi iz azijske kuhinje (najniže kalorične od svih). Ali moramo znati koliko riba dobija ili gubi kalorije tokom procesa pripreme jela.
Dakle, energetska vrednost 100 grama svežeg, ne kuvanog lososa, obično u proseku 150-170 kcal. I važan je ne samo kalorijski sadržaj, već i BJU, u istih 100 grama biće 20 grama proteina i oko 8 masti. Nema ugljenih hidrata.
Važno je obratiti pažnju na to da riba i dalje mora biti termički obrađena pre konzumiranja, inače postoji rizik od samopovređivanja, na primer, zarazom parazitima. Zbog toga mora biti barem kuvana, u ovom slučaju njen kalorijski sadržaj se neće povećati.
Slano
Iako slabo slani losos zadržava sva korisna svojstva tokom procesa kuvanja, njegov kalorijski sadržaj raste. Dakle, ako iznenada na dijeti želite slanu ribu, zapamtite da je kalorijski sadržaj lososa u ovom slučaju oko 230-250 kcal na 100 gr.
Količina proteina u BJU se praktično ne menja i ostaće na nivou od 20 grama od 100, ali masti postaju veće. I ovde ih više nije 8, već najmanje 17. Broj ugljenih hidrata se neće povećati.
Pečeno
Kroz obradu, ne samo da možete povećati sadržaj kalorija, već i smanjiti broj korisnih svojstava. To se upravo dešava sa ribljim fileom kada se prži na ulju, sa sosovima ili začinima, Ovde će se povećati masnoća. Postaje ukusan, bogat različitim nijansama, ali energetska vrednost od 100 grama biće najmanje 270 kcal. Ovde kalorijski sadržaj lososa takođe može varirati.
Kada govorimo o KPMUH, proteini u prženom jelu biće 22 grama, masti 20, ugljeni hidrati 2.
Zdravstvene prednosti
Izvor proteina
Proteini, tačnije aminokiseline koje su deo njih, važne su komponente za ljude. Oni su neophodni za izgradnju ćelija, formiranje tkiva, formiranje enzima i hormona. Proteine iz lososa, kao i većinu drugih riba, telo lako apsorbuje. Oni uglavnom nemaju neželjene efekte i ne sadrže kancerogene materije kao neke druge vrste mesa.
Vitamini i minerali
Ova vrsta ribe je dragocena bogatim sadržajem minerala i vitamina neophodnih za pravilan protok metaboličkih procesa, zdravlje noktiju, kose. Selen sadržan u lososu telo mnogo bolje apsorbuje nego iz drugih životinjskih proizvoda. Uzgred, losos je najbogatiji izvor ovog mikronutrijenta. Crvena riba ima više od 40% dnevne vrednosti kalijuma i fosfora. Prvi je neophodan za održavanje pravilnog otkucaja srca, drugi za formiranje DNK, proizvodnju enzima i održavanje zdravih kostiju.
Vitamin E je moćan antioxidans koji smanjuje rizik od srčanih bolesti, sprečava oxidaciju lipoproteina male gustine, smanjuje nakupljanje plaka u koronarnim arterijama. Pored toga, štiti od malignih oboljenja, povećava imunitet i štiti od katarakte. Ovaj vitamin, poput askorbinske kiseline i beta-karotena, može se dobiti iz lososa u velikim porcijama. Imenovane supstance utiču na organizam na ćelijskom nivou deaktiviranjem slobodnih radikala koji su u stanju da oštete genetski materijal, poremete strukturu ćelija, što kasnije dovodi do neizlečivih bolesti.
Vitamin D je presudan za održavanje zdravlja. Nedostatak supstance povećava rizik od kardiorespoloženja, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i dijabetesa. Takođe su važni za ljude i vitamini grupe B koji se nalaze u crvenoj ribi. Oni su neophodni za nervni sistem, rad jetre i stabilan sadržaj glukoze u krvi, proizvodnju serotonina i formiranje novih ćelija u telu.
Prednosti nervnog sistema i mozga
Omega – 3 povećava aktivnost moždanih ćelija, što kao rezultat utiče na pamćenje i sposobnost efikasnog mentalnog rada tokom dana. Zajedno sa aminokiselinama, vitamini A i D, kao i selen i masne kiseline štite nervni sistem od oštećenja izazvanih starenjem. Pored toga, mineralno-vitaminski komplex deluje kao antidepresiv, opušta mozak, štiti ga od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. A neke studije pokazuju da su mentalne sposobnosti ljudi koji redovno konzumiraju morsku ribu znatno veće od onih koji je odbijaju.
Zdravlje očiju
Sprečiti makularnu degeneraciju, osloboditi se suvoće mrežnjače, zamora očiju i gubitka vida pomoći će lososu. Pokazalo se da se ljubitelji ribe mogu pohvaliti boljim vidom koji zadržava duže od mesojeda.
Masne kiseline u lososu: šta je korisno
Najzdraviji Omega-3 koji se prirodno nalaze pronađeni su u masnoj ribi. U ovom proizvodu supstanca je predstavljena sa dve jedinstvene kiseline – eikosapentaenoj (EPC) i dekozahexaenoj (DHA). Oni doprinose zdravom funkcionisanju mozga, srca, zglobova, podržavaju opšte zdravlje tela. Još 1970-ih, naučnici su prvi put govorili da konzumiranje morske ribe smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Takvu pretpostavku su napravili nakon istraživanja Eskimosa koji žive u Arktičkom Grenlandu, za koje morski plodovi služe kao tradicionalna hrana. Ispostavilo se da je učestalost kardiobolesnih među predstavnicima ovog naroda izuzetno niska. Pored toga, naučnici su utvrdili da morska riba takođe pomaže u smanjenju rizika od razvoja mnogih karcinoma, kao i Alchajmerove bolesti, astme, depresije, dijabetesa, hipertenzije, makularne degeneracije, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa. I sve to, istraživači veruju, zahvaljujući Omega-3. A pošto ljudsko telo nije u stanju da samostalno sintetiše ove masne kiseline, neophodno je obnoviti njihove rezerve iz hrane. Možete optimizovati koncentraciju EPA i DHA u telu jedući masnu ribu kao što su losos, skuša, sardine, haringa, tuna. U idealnom slučaju, ovi proizvodi bi se trebali pojaviti na meniju najmanje dva puta nedeljno.
Dakle, Omega-3 dobijeni od lososa:
- štiti srce;
- smanjite rizik od iznenadne smrti od kardiopulmonalne bolesti;
- smanjite opasnost od moždanog udara;
- smanjite šanse za dijabetes melitus;
- neophodno za pravilan tok trudnoće i razvoj fetusa;
- smanjite loš holesterol u krvi;
- ojačajte sudove;
- olakšavaju tok imunoloških i inflamatornih bolesti, posebno kožnih, reumatoidnih artritisa, Crohnove bolesti;
- smanjite rizik od mentalnih poremećaja i određenih bolesti uzrokovanih poremećajima mozga.
Pored neuporedive koristi za srce i krvne sudove, prema studijama, Omega-3 su neophodni za osobe koje pate od psorijaze, ulceroznih kolitisa, lupusa. Ove masne kiseline mogu usporiti rast i smanjiti veličinu tumora.
Vitamini i minerali u sastavu lososa
Losos je jedna od najhranljivijih namirnica. Ova zdrava masna riba jednostavno je napunjena hranljivim materijama, tako da je u stanju da minimizira faktore rizika za brojne bolesti. Osim toga, ukusna je, svestrana i široko dostupna.
Losos je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina EPA i DHA. Svaka porcija poljoprivrednog lososa (sto grama) ima 2,3 g ovih jedinjenja, slična porcija divljeg ima 2,6 g.
Za razliku od ostalih masti, Omega-3 masti su poznate kao “važne”, što znači da se svima preporučuje da ih dobiju iz ishrane, jer ih samo telo ne može stvoriti.
DHA i EPA pripisuju nekoliko aspekata koristi za telo, kao što su smanjenje upale, smanjenje krvnog pritiska, rizik od nastanka onkoloških bolesti i poboljšanje funkcije arterijskih ćelija.
Pored toga, blagodati lososa za ljude objašnjavaju se i značajnim nivoom B-vitamina. Sto grama proizvoda sadrži sledeću količinu:
- B1 (tiamin): 18% dnevne vrednosti;
- B2 (riboflavin): 29%;
- B3 (niacin): 50%;
- B5 (pantotenska kiselina): 19%;
- B6: 47%;
- B9 (folna kiselina): 7%;
- B12: 51%.
Ovi vitamini učestvuju u nekoliko globalnih procesa u telu, uključujući pretvaranje pojedene hrane u energiju, ponovno stvaranje i popravljanje DNK i smanjenje upale koja može dovesti do srčanih bolesti.
Utvrđeno je da svi vitamini B zajedno rade na održavanju optimalne funkcije mozga i nervnog sistema.
Važno! Riba losos je odličan izvor nekih vitamina B, vitalnih za stvaranje energije, borbu protiv zapaljenskih procesa i odbranu krvnih sudova i mozga.
Između ostalog, losos je dobar izvor kalijuma. Ovo je posebno važno za divlji losos, koji obezbeđuje 18% dnevne vrednosti u sto grama. Ovaj mineral kontroliše nivo krvnog pritiska, smanjujući tako rizik od moždanog udara. Stoga su prednosti lososa posebno važne za muškarce starije od 50 godina.
Riba ima visok procenat selena. Dokazano je da ovaj mineral štiti zdravlje koštanog sistema, ublažava tok bolesti štitne žlezde i sprečava tumorske bolesti.
Losos sadrži astaxantin, jedinjenje koje nudi značajne zdravstvene koristi. Budući da je antioxidans iz grupe karotenoida, to je ono što ribi daje crvenu nijansu.
Astaxantin smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti snižavanjem LDL (“štetnog”) holesterola i povećanjem HDL (“korisnog”). Smatra se da supstanca ima tendenciju da reaguje sa Omega-3, štiteći mozak i nervni sistem.
Kome je potreban losos?
Jasno je da bi se u idealnom slučaju ova riba trebala pojaviti u ishrani svih ljudi. Ali postoje neke okolnosti u kojima se losos iz zdrave hrane pretvara u lek. Iz tog razloga, crvena riba je neophodna za ljude sa problemima kao što su:
- upala arterija;
- poremećaj varenja;
- povećan rizik od raka debelog creva, prostate, bubrega;
- dermatitis i drugi problemi sa kožom;
- oslabljena kosa i nokti;
- pogoršanje vida.
Kako odabrati ribu
Za kupce supermarketa losos je predstavljen u obliku fileta, odreska, u svežem, sladoledu, dimljenom ili konzerviranom obliku. Sveži losos treba da ima glatku i vlažnu kožu, srebrne ljuske, jarko crvene škrge. Bele, sive ili zelene škrge dokaz su vrlo stare ribe. Oči nedavno ulovljene trube su sjajne, bez mutnog pokrivača. O svežini ribe govori njen miris: trup mora mirisati na more. Boja svežeg fileta je nežno ružičasta. Smeđe nijanse u pulpi govore o starosti ribe, previše crveno meso-trup je veštački obojen. Odresci od lososa treba da budu prolećni, fileti sa svetlim prugama. Nakon pritiska na pulpu, trebalo bi brzo da povrati oblik. Sveži losos je važno jesti u roku od nekoliko dana od ulova. Ako ne postoji takva mogućnost, bolje je zamrznuti trup.
Ako je izbor pao na dimljenu ili slanu ribu, preporučljivo je dati prednost proizvodu u vakuumskom pakovanju, ali ne zaboravite da proverite sastav – osim ribe i soli, ne bi trebalo biti ništa drugo.
Odraslim osobama se preporučuje da jedu do 150 g proizvoda dnevno. Deca – ne više od 70-100 g, starije osobe — do 100 g.koriste losos u bilo koje doba dana do 3-4 puta nedeljno.
Ako se riba kupi u vakuumskom pakovanju, mora se otkriti i držati delikates na vazduhu oko 20 minuta. Ovo će razviti oštar miris koji se nakupio ispod plastike.
Sveža riba se čuva u frižideru najviše 4 dana. U zamrzivaču rok trajanja je do 2-3 meseca.
Važno je pravilno odmrznuti ribu. Ostaje u frižideru preko noći, a zatim počinje da kuva.
Ako je potrebno marinirati proizvod, ostavljen je u marinadi 30 minuta. Za to vreme losos će u potpunosti apsorbovati sve začine, arome i so.
Da bi riba imala hrskavu koru, mora se uvaljati u brašno pre prženja. Da bi bilo sočno, u biljno ulje se preporučuje dodavanje putera.
U kuvanju
Od lososa možete pripremiti razna jela: pržiti, dinstati, peći, soliti, praviti paštete, dodavati u salate i pite, pripremati prva jela.
- Losos možete pripremiti u kremi. U biljnom ulju u tavi ispecite naribanu šargarepu, luk i male kockice lososa. Nakon 5-7 minuta rastopite 100 g putera u sastojcima, dodajte 2 kašike brašna. Sve izmešajte i znojite na maloj vatri. Zatim dodajte so, senf, začine i sipajte kremu. Stavite posudu u rernu i pecite 15 minuta.
- Da biste pržili ribu, morate je iseći na kriške. U posebnoj posudi umutite 2 jaja, dodajte im 1 kašiku brašna, so, začine i malo majoneza. Mešajte smešu. U nju uvaljajte komade lososa, pržite u tavi 10-15 minuta.
Za mršavljenje
Losos je koristan za one koji sanjaju da se oslobode viška kilograma. Glavna stvar u pripremi jela je pečenje, kuvanje ili dinstanje proizvoda. Sadržaj kalorija kuvanog lososa je 181,2 kcal. Prženje se ne preporučuje. Dnevna stopa ne bi trebalo da prelazi 100 grama.
Narodni recepti
Losos zbog prisustva Omega-3 blagotvorno deluje na telo.
Zbog toga je indiciran za poremećaj vaskularnog i srčanog sistema, bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, kao profilaktički lek za moždane udare, infarkt, aterosklerozu.
- Skuvajte delikates i iseckajte u mlinu za meso. U smešu dodajte peršun i kopar. Sve pomešajte i posolite. Jedite paštetu 2 puta dnevno po 1 kašiku.
- Tokom bolesti, pripremite uho od delikatesa i jedite 100 grama dnevno za povećanje imuniteta, poboljšanje gastrointestinalnog trakta, jačanje snage.
Preporuke za upotrebu
Riba mora biti podvrgnuta termičkoj obradi. Mora se kuvati, peći, pržiti, pušiti ili kuhati na pari. Proizvod se takođe može izlagati soljenju.
- Skuvajte par kriški lososa i iseckajte u blenderu. Dodajte jaje. Nanesite kašu na kožu lica 15 minuta.
- Paštetu od lososa pomešajte sa paradajzom, peršunovim zelenilom, sa kašikom majoneza. Mešajte smešu i nanesite 10 minuta na kožu lica.
Losos je jedinstven proizvod po svom sastavu. Zbog toga će njegova redovna upotreba imati pozitivan uticaj na telo, vratiti imunitet, obogatiti sve organe i sisteme neophodnim hranljivim elementima za kvalitetno funkcionisanje.
Moguća opasna svojstva proizvoda
Glavna opasnost Bilo koje morske ribe je prisustvo žive u njoj (nalazi se u morskoj vodi, posebno u zagađenim akvatorijama). Generalno, što je veći trup, to je veći nivo štetne materije u njemu. Visoke koncentracije žive obično se fixiraju u ribama kao što su ajkula, tuna, kafelnica, riba-meč. Losos, nasuprot tome, pripada darovima mora koji ne štete telu, jer u njemu gotovo nema žive. Međutim, kada je u pitanju ishrana dece i trudnica, važno je biti potpuno siguran u održivost proizvoda.
Ali losos uzgajan na ribarskim farmama treba tretirati, ako ne i sa strahom, onda vrlo pažljivo odabrati trup. Često se kao hrana za takve ribe koriste genetski modifikovani proizvodi koji sadrže pesticide. Voda u barama često sadrži fungicide, a u hranu za ribe dodaju se boje (tako da po boji trup podseća na divlje losose).
Nepoželjno je zloupotrebljavati proizvod osobama sa hroničnim poremećajima digestivnih organa ili sa gojaznošću.
Opasnost i kontraindikacije
Iz ishrane se preporučuje da se riba isključi ljudima koji pate od alergijskih reakcija na morske plodove.
Pošto proizvod sadrži purine, ljudi sa gihtom ne smeju da jedu deliciju. Ovo može pogoršati bolest. Ne možete jesti proizvod svež, jer može sadržati parazite.
Štetna je riba u koju se ubrizgavaju boje. To se može prepoznati po bogatoj crvenoj boji.