Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Po čemu se losos razlikuje od pastrmke ili grbavca, koliko mu je blizak rođak sega? Čekaj, da li uopšte postoji takva riba — losos? Hajde da shvatimo konfuziju koja se razvila oko ukusne, zdrave i tako mnogolične ribe.

U prodavnicama se često može naći riba koja se zove”losos”. U blizini leži Grbavica, pastrmka, sockeie ili semga-po izgledu slično, meso iste karakteristične svetle boje…

Da li je sva crvena riba losos

Za početak, losos nije neka određena riba, već uobičajeno ime velike i raznovrsne porodice Salmonidae. A sve gore navedene vrste spadaju u njegova dva glavna roda: plemeniti Salmo losos i pacifički losos Oncorhinchus.

Skoro svi lososi imaju neobičnu, živopisnu nijansu mesa koja se kreće od svetlo ružičaste do bogate crvene, kao i malu količinu međumuskularnih kostiju. Uprkos očiglednoj sličnosti, predstavnici lososa se razlikuju jedni od drugih ne samo po izgledu, već i po biohemijskom sastavu, ishrani, masti. I, naravno, na način kuvanja.

Kako su korisne ribe lososa

Lososi su bogati vitaminima A, PP, B7 (H), C, D, E, B12, kao i vrednim Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama, sadrže više od 20 mikroelemenata neophodnih za ljudsko telo, kao što su cink, selen, magnezijum, fosfor. Protein je lako svarljiv, pruža duži osećaj sitosti.

Na primer, u 100 grama:

 • semgi – 225 kcal, 20 g proteina i 15 g masti;
 • kižucha – 187 kcal, 24 g proteina i 8,7 g masti;
 • pastrmka-165 kcal, 20 g proteina i 9 g masti;
 • nerci — 157 kcal, 20 g proteina i 8,4 g masti;
 • kete – 127 kcal, 19 g proteina i 5,6 g masti;
 • gorbušice-manje od 120 kcal, 20 g proteina i 4 g masti.

Ugljikohidrati u mesu lososa su odsutni.

Semga

Ovo je možda najukusnija riba iz porodice, s razlogom se naziva kraljevski losos. Mrijesti se u rijekama, ali se smatra morskim. U Rusiji divlja semga živi u basenima Baltičkog, belog, Barencevog i Karskog mora, jezerska vrsta se nalazi u Kareliji i na kolnom poluostrvu. Danas je, međutim, divlji semga iz različitih razloga postao retkost, tako da se 99% onoga što se nalazi na policama uzgaja na farmama.

Kako izgleda semga

Češuja semge je velika, Srebrna, na leđima zelenovate ili tamnije sive boje, stomak je svetli, skoro beli. Duž celog tela iznad srednje linije, Semga ima male crne tačke.

Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Divlja semga, koja se prodaje, skromne veličine, maximalno 4 kg. međutim, na Aljasci se nalaze čudovišta od pola metra težine 40 kilograma, ali to je više izuzetak. Ogromne ribice na policama najverovatnije će biti proizvod ribarstva. Posebno uzgajana riba je masnija (primetiće se karakteristične bele vene), a boja njenog mesa je svetlija, zasićenija.

Po čemu se semga razlikuje od pastrmke

Dešava se da se manje skupe vrste riba, poput pastrmke, izdaju za seme. Jedna od druge se može razlikovati po ružičastoj traci koja se proteže u pastrmci od glave do repa po srednjoj liniji. U termičkoj obradi pastrmka svetli, a u semgi se boja pulpe ne menja.

Kako pripremiti semgu

Sveža riba se kuva, prži, peče, koristi u salatama, soli i puši. Najviše korisnih komponenti koncentrisano je u slabo slanom semgu. Isprobajte naš recept za skandinavsku deliciju crvene ribe-legendarni gravlak.

Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Pastrmka

Pastrmka se naziva nekoliko vrsta riba iz porodice lososa. Pastrmka živi samo u čistoj vodi sa kiseonikom-njeno meso se smatra “zdravim”, a takođe je i ukusno. U Rusiji su najpoznatiji:

 • Ručna forela riba je divlja, slatkovodna, ne pliva dalje od rodnog vodoema. Spolja je jarko obojena, a iznutra potpuno bela. Veoma popularan među ljubiteljima ribolova.
 • Jezerska (kareljska) pastrmka voli dubinu i život u čoporu. Živi u Ladogu, Onežskom i nizu kareljskih jezera, nalazi se na kolnom poluostrvu. Među srodnicima se razlikuje velikom veličinom, dostižući metrovu dužinu.
 • Rainbov pastrmka je podvrsta pacifičkih lososa Oncorhinchus koji žive u slatkoj vodi. Od ručaja i jezera se razlikuje bržim rastom i tim što spokojno toleriše toplu (do +20s) vodu, pa se radužna forela uspešno uzgaja u ribnjacima i vodoemima za ribolov.

Kako izgleda pastrmka

Glavne karakteristike i razlike koje su karakteristične za sve vrste pastrmke:

 • gusto obimno telo sa tupim nosom, plavnicima i okruglim češuljama,
 • masna peraja na leđima, bliže repu;
 • dvostruki red zuba;
 • boja je od tamno-burane do različitih nijansi zelene i sive, sa svetlim stranama, prekrivenim mrljama bele, crne ili crvene boje.

Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Kako napraviti pastrmku

Pastrmka je priznata poslastica, njeno gurmansko meso se često stavlja u ravni sa sterladom! Umereno masna, nežna, odlikuje se posebnom aromom samo za pastrmku: kaže se da dobra pastrmka miriše na svež krastavac.

Pastrmka se voli u kuhinjama različitih naroda sveta, posebno zapadnoevropskih i zakavkaskih. Riba se puši, peče, peče. Veoma popularan u slabo slanom obliku. Ali kao i sve delicije, pastrmka voli da soli-najmanje začina i termičke obrade. Preporučujemo da u našim receptima cenite ovu najukusniju ribu-pastrmku pečenu u kremi i pastrmku sa pirinčem biriani.

Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Nerka

Sockeie je još jedan član porodice vrsta lososa riba, nalazi se u Pacifičkom basenu. Obično dostiže 80 cm dužine i teži u proseku 23,5 kg.kao i njeni braća po porodici,nakon dugog i teškog puta do mesta neresta umire.

Kako izgleda sockeie

Od tihookeanskih lososa-keta i kižuča — nerka se razlikuje oblikom tela: ima uglaviji oblik. Još jedna razlika je svetla Srebrna češa i male tamne mrlje na leđima. U bračnom periodu boja ribe postaje svetlo crvena, a glava postaje zelena. Meso sockei-intenzivne karmin-crvene boje.

Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Kako ukusno pripremiti sockeie

Ova riba je posebno dobra u soljenju, iz nje, prema mnogim kulinarima, ispada najukusniji Balik. Sveža sockeie ima suptilan, delikatan ukus. Da ga ne biste prekinuli, bolje je koristiti minimalnu količinu začina i odabrati za nju iste delikatne “komšije” po jelu — krem sir, tikvice, testenine — kao na primer u našim receptima — špagete sa sockeie i rolnice sa tikvicama i sockeie.

Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Kižuč

Pacifički losos je divlja riba, živi samo po volji i bira najčistije vode. Ako kupite Coho od poštenog prodavca koji sarađuje sa jednako pouzdanim dobavljačima, možete biti sigurni — delikatesa je ekološki prihvatljiva.

Kako izgleda Coho

Ova riba dostiže dužinu do 1 metar i teži do 15 kg.kižuč ima svetlu češu svetle boje, na velikoj masivnoj glavi se izdvaja veliki gornji deo usta i visoko podignuto čelo.

Šta napraviti od Coho

Kižuch s pravom zauzima počasna mesta na meniju najboljih restorana. Meso sa laganom senfom, nežno, ima bogat i zanimljiv ukus, svetlu i bogatu boju. Odresci od Coho-a nisu ništa manje ukusni od semge, ali koštaju znatno manje!

Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Keta

Ketu se naziva najhranjivijim lososom. Veličina ribe retko prelazi metar dužine, a težina se kreće od 3 do 10 kg, veći primerci su retki. Mlade ribe žive u morima, nedaleko od obale. Kada keta postane odrasla, ona ide na gnezdo tamo gde je nekada nastala, na vrh reka, i nakon ikrometa umire.

Kako razlikovati ketu

Pre povratka u reku na nerest, keta se od drugih lososa razlikuje svetlo-srebrnom češujom bez mrlja i linija, zbog čega je dobila naziv serebrяnka. Na leđima vaga ima prelepu plavo-azurnu plimu. Meso kete je bogato crveno, prilično gusto, ali nežno. Nakon putovanja do mesta neresta, izgled ribe se menja: na telu se pojavljuju mrlje ljubičaste nijanse, češa postaje grublja, koža je deblja, zubi se povećavaju, iskrivljuju. Do trenutka ikrometa riba postaje crna i nije pogodna za ribolov.

Kako pripremiti ketu

Ukus kete se bolje otkriva kada se peče u foliji, rukavu ili u zatvorenoj posudi sa debelim zidovima. Prilikom prženja preporučujemo upotrebu debelog sloja testa, inače će meso biti suvo i tvrdo.

Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Gorbuša

Grbavac ili, kako se često naziva, ružičasti losos je pravi šampion u broju stanovnika i najpristupačnija poslastica u živopisnom sazvežđu crvene ribe.

Kako izgleda

Gorbuša dostiže dužinu od 5060 sm i teži 1,52,5 kg.od najbližih rođaka (Keti, čaviči) razlikuje se manjim češujama i mrljastim repom. Яrka karakteristika odraslih muškaraca je produžena riba sa grabljivim klюnom i gorb na leđima kod muškaraca, koji je ribi dao ime. U bračnom periodu boja ribe se menja: češuja dobija braon nijansu, krila i glava potamne, stomak postaje žuto.

Šta napraviti od grbavca

Nizak sadržaj masti omogućava da se Gorbuša smatra zaista mršavom, idealnom za ishranu. Ustupajući po ukusu semge i pastrmke, grbavac je izuzetno pogodan za dečiji sto: sa njim možete kuvati čorbe, kuvati na pari, praviti pire i sufle.

Kuvana Grbavica i hladno dimljena riba mogu se koristiti za pravljenje preliva za pite, supa od krompira i salata. Vruća dimljena grba idealna je za sendviče i rijete. Prženo i kuvano najbolje je poslužiti hladno sa majonezom i kuvanim krompirom. Na roštilju je, inače, ukusniji nego u tiganju. A da grbavac ne bi izašao suv kada se peče, treba ga prethodno namočiti u marinadi ili biljnom ulju.

Po čemu se razlikuju losos, semga, pastrmka, gorbuša i keta

Dakle, losos nije jedna riba, već čitava ogromna porodica. Da biste upoznali sve njegove predstavnike, biće potrebna cela knjiga. Rodit će crvenu ribu zdravo, lako svarljivo meso (ne nužno crvene boje) i beskrajne nijanse ukusa.

input_circle