Totan, kamčatski, očišćen, zamrznut, 500g

new_releases
Uskoro u prodaji
 • local_shipping

  Dostava: 3-5 dana

 • store

  Lokalno preuzimanje: 1 dan

 • payments

  Plaćanje pouzećem

 • credit_score

  Sigurno plaćanje karticom
  USKORO: pratite vesti

Totan kamčatskij je predstavnik desetorukih glavonogih moluska. Nalazi se isključivo u morima, ne nalazi se u slabo soljenim i presnim vodoemima. Obično kalьmare imaju prosečne veličine od 0,25 do 0,5 metara, najveće su besrbetnice.

Zanimljivo: naučnici znaju oko tri stotine vrsta lignji. U stvari, skoro dvostruko više, jednostavno nisu sve vrste još proučavane. Lignje su najmanje istražene od svih stanovnika morskih dubina.

Šta je korisno lignje?

Lignje je izvor životinjskih proteina koji se polako probavlja u ljudskom telu bez nakupljanja viška kilograma. Ne sadrži holesterol,pa je dozvoljeno u ishrani. Meso lignje snabdeva koštano tkivo i zube fosforom, kalcijumom, snižava krvni pritisak, sprečava razvoj hipertenzije, uklanja soli teških metala.

Šta napraviti od morskih plodova?

U kuvanju se uglavnom koriste trupovi. Kuvana lignja deluje kao glavna komponenta mnogih salata. Kuvane lignje mogu se puniti raznim prelivima i koristiti kao hladna grickalica, a mogu se peći u rerni i poslužiti vruće na stolu. Od popularnih recepata su rižoto, paella ili testenina. Takođe je ukusna slana i kisela lignja.

input_circle